WAAROM IS SPS NODIG?

Over het algemeen heerst er in de wereld veel angst voor slangen, zo ook onder de Surinaamse bevolking. Deze angst en onbegrip resulteert geregeld in het doden van slangen wanneer deze te dicht in de buurt van de mens voorkomen.

Dat slangen dicht in de buurt van de stad komen, komt vaak voor. In de stad komen veel muizen en ratten voor. Een heerlijk hapje voor slangen en eigenlijk dus ook erg handig wanneer je last hebt van dit ongedierte. Huizen en tuinen vormen daarnaast geschikte schuilplaatsen voor slangen. Dat inwoners geregeld slangen tegenkomen is daarom niet zo gek. Om zowel de slangen als de bevolking van Suriname veilig te stellen is de Stichting Snake Patrol Suriname is opgezet.

In Suriname is de houding van de bevolking tegenover (gif)slangen voor een groot gedeelte gebaseerd op vooroordelen en angst. Regelmatig wordt een onschuldige slang met afgehakte kop aangetroffen, omdat de dader dacht dat het een gifslang was. Een grotere kennis zou dit kunnen voorkomen.

Bert Abuys

Het kan erg gevaarlijk zijn om bij angst of zonder ervaring een slang te benaderen. Wanneer signalen van een slang niet herkend worden en hier niet goed op ingespeeld wordt zal een slang zich juist bedreigd voelen en zich defensief gedragen. Dit defensieve gedrag kan dan weer als agressief gezien worden, wat weer de huidige visie (angst en gevaar) aanwakkert. De meeste slangen hebben van nature geen agressieve aard en zullen bij bedreiging zelfs altijd eerst proberen te vluchten. Wanneer deze mogelijkheid er niet is, of wordt ontnomen hebben ze geen andere keuze dan de verdediging in te zetten.

 

Ecologische schakel
Slangen hebben ook een belangrijke ecologische schakel in de natuur;

“Een kwart eeuw geleden werd een slangenplaag op een bananenplantage in Guyana aan banden gelegd. Na een storm van klachten over de aanwezigheid van overmatig veel slangen op de plantage besloot de directie daar uiteindelijk wat aan te doen. Voor elke werknemer die een slang doodde, werd een beloning in het vooruitzicht gesteld. Na twee jaar was de directie een enorme som geld kwijt, maar op de plantage was er ook geen slang meer te bekennen. De daaropvolgende bananenoogst was echter catastrofaal. De meeste bananentrossen waren aangevreten door kleine zoogdiertjes (muizen, ratten en awari’s) die toen het rijk voor zich alleen hadden.”

Bert Abuys

 

Hoe herken ik defensief gedrag van een slang?

Een slang geeft meerdere signalen af wanneer hij zich bedreigd voelt. Wanneer men deze signalen herkent kan er beter ingespeeld worden op de situatie en kunnen beten voorkomen worden. Veel voorkomende signalen zijn;

Onderstaande video geeft een perfect voorbeeld zien van een slang die zich defensief opstelt en bovenstaande signalen laat zien.

Het wordt pas gevaarlijk als het om gifslangen gaat die een aanleiding hebben om zich te verdedigen. Zolang je niet argeloos in halfhoge struiken wroet of over een beschut stukje grond vol vochtige bladeren en struikgewas wandelt, is er weinig aan de hand.

Diederik Samwel
De volgende beelden kunnen als schokkend ervaren worden!

Echter vinden wij het wel belangrijk om duidelijk te maken wat er momenteel nog te vaak gebeurt en hoe belangrijk onze stichting dus is. Onderstaande beelden hopen we in de toekomst met onze inzet te voorkomen! Wilt u ons hierin steunen? Ga dan snel naar support en kijk naar de mogelijkheden!