SLANGENBEET

U bent gebeten door een (gif)slang of wilt meer informatie over wat u kunt doen bij een slangenbeet.
Wij helpen u graag verder. Deze pagina laat u zien wat u moet doen wanneer u bent gebeten door een (gif)slang, wat de symptomen van een beet zijn, welke behandeling nodig is, maar ook hoe u een slangenbeet kunt voorkomen en hoe u kunt zien of u door een gifslang of een wurgslang gebeten bent. Mocht u na het lezen van deze informatie alsnog vragen of op/aanmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Hoe herkent u het verschil tussen een beet van een giftige slang of een wurgslang?
Allereerst is het altijd belangrijk en fijn om beten van een slang te herkennen. Een giftige slang laat doorgaans een andere afdruk achter dan een wurgslang. Wanneer u gebeten bent door een wurgslang heeft u oppervlakkige verzorgen nodig zoals het schoonmaken van de wond en een pleister of verband. Wanneer u echter wordt gebeten door een giftige slang zijn er andere acties nodig. Op de onderstaande afbeeldingen is een duidelijk verschil te zien. De eerste hand is getroffen door een giftige slang. Herkenbaar zijn de twee tandafdrukken, aangezien giftige slangen twee tanden beschikken die aanzienlijk groter zijn dan de rest. De rechter hand is getroffen door een wurgslang, ofwel een niet giftige lang. Zij beschikken over rijen tanden met allemaal redelijk hetzelfde formaat. 

Wat moet u doen wanneer u bent gebeten door een (gif)slang?

  • Stel uzelf of het slachtoffer gerust. Voorkom allereerst de kans op nog een beet, verwijder de persoon uit de directe omgeving van de slang. Blijf kalm, een irrationele of hysterische reactie is mogelijk in de angst direct te overlijden. De basis hiervoor is door te laten weten dat bij veel (ongeveer 20%) van de beten geen gif wordt toegediend. Bij adderachtigen (bijv. lanspuntslang, bushmaster, ratelslang) is het proces van het gif vrij langzaam en zorgt het voor directe lokale effecten. Het kan dagen duren voordat het levensbedreigend zal worden.
  • Houdt het slachtoffer stil en laat hem/haar zo min mogelijk bewegen. Het gif beweegt zich door het lymfe, niet door de bloedstroom. Beweging kan ervoor zorgen dat het gif zich sneller verspreid. Verwijder ringen of knellene banden.  
  • Regel zo spoedig mogelijk vervoer naar een medische post. Doe NIETS met de wond. NIET snijden, NIET zuigen, NIET masseren etc. Dit heeft allemaal geen effect of negatief effect. Het gebruik van en blaka ston of snek koti heeft geen enkel effect op de beet.  Indien vervoer naar medische post te lang gaat duren, overweeg het aanleggen van een druk-immobilisatie-verband.  
  • Noteer; de naam/uiterlijk van de slang, tijdstip en plaats van de beet, medische voorgeschiedenis van het slachtoffer. Identificeer de slang. Behandeling verschilt per soort, en kennis van het exacte soort is noodzakelijk! Als de slang gedood is, neem het mee naar het ziekenhuis of medische post. LET OP: de kop van een slang kan nog lange tijd nadat het gedood is bijten en gif toedienen! Neem geen risico’s bij het najagen van de slang om verdere beten te voorkomen!
  • Geef het slachtoffer geen alcohol of sigaretten of verdovende middelen.

Het aanbrengen van een licht drukverband doet u als volgt...

1.

Breng een breed drukverband zo snel mogelijk aan, van beneden naar boven over de beetwond. Probeer geen kleding stukken uit te doen maar houdt het gebeten ledemaat stil.

2.

Het drukverband moet zodanig strak zitten zoals bij een verstuikte enkel. Het slachtoffer dient onnodige beweging te vermijden.

3.

Breidt het drukverband zo hoog mogelijk uit.

4.

Breng een spalk aan. Deze immobiliseert het gewricht aan beide zijden van de beet.

5.

Bind deze zo stevig mogelijk vast. Bewegen moet beperkt worden.

6.

Voor beten op de hand en voorarm: A. verbind tot de elleboog. B. gebruik de spalk tot de elleboog.
C. gebruik een mutella.

Hoe voorkomt u een slangenbeet?

Ben slang bewust!

Slangen zijn over het algemeen schuchtere dieren en hebben de voorkeur om zich te verstoppen donkere ruimtes, onder stenen of boomtakken. Wanneer u loopt, speelt of tuiniert, let dan goed op waar u uw hand of voet plaatst zodat u niet per ongeluk op een slang stapt. Stel u zelf de vraag "zou hier een slang kunnen zijn?" Dan bent u slang bewust bezig!

Gebruik een zaklamp in het donker!

Sommige slangen zijn bij schemer of in het donker het actiefst. Gebruik altijd een zaklamp wanneer u tijdens deze momenten naar buiten gaat. Op deze manier kunt u voorkomen dat u per ongeluk op een slang gaat staan.

Maak uw huis ongedierte vrij!

Houdt muizen en ratten weg van uw erf, want deze dieren trekken slangen aan. Slangen gaan op zoek naar plekken waar deze dieren zich bevinden. Geen eten? Geen slangen.

Maak uw huis en tuin slang-veilig!

Houdt paden schoon, gras kort en verwijder materialen die zich opstapelen langs uw huis. Onderzoek uw huis, ziet u een plek waar een slang in zou kunnen? Maak de gaten of andere openingen dicht.

Respecteer de slang!

Als u een slang vindt, pak deze niet op of probeer het te doden. Slangen zijn niet agressief, dus houdt ze in de gaten van een afstand. Wanneer de slang zich buiten bevindt zal deze vanzelf er weer vandoor gaan. Wanneer de slang zich binnenshuis bevindt kunt u SPS bellen!

Tel.nmr: +597 841 88 22
Email: info@snakepatrolsuriname.com
KVK: 78492637
Bankgegevens: NL12ABNA0887177379

Volg ons op social media

pixlr-bg-result (12)