Doel

Stichting Snake Patrol Suriname is in 2020 opgezet door Dick Lock en Fenne van Esseveldt. Zij delen hun passie voor slangen en wilde zich beide inzetten voor de veiligheid van de inwoners én slangen van Suriname. Hun doel is om hun passie en kennis over te dragen zodat er op lange termijn een positiever beeld over slangen ontstaat. Lees hier waarom zij vinden dat SPS nodig is, wat hun doel is en op welke manier ze te werk gaan.

“Het verschil tussen schoonheid en angst is kennis!”

Waarom is SPS zo belangrijk?

Over het algemeen heerst er in de wereld veel angst voor slangen, zo ook onder de Surinaamse bevolking. Deze angst en onbegrip resulteert geregeld in het doden van slangen wanneer deze te dicht in de buurt van de mens voorkomen. Dat slangen dicht in de buurt van de stad komen, komt vaak voor. In de stad komen veel muizen en ratten voor. Een heerlijk hapje voor slangen en eigenlijk dus ook erg handig wanneer je last hebt van dit ongedierte. Huizen en tuinen vormen daarnaast geschikte schuilplaatsen voor slangen. Dat inwoners geregeld slangen tegenkomen is daarom niet zo gek. Daarnaast is Suriname niet te vergeten een van de landen met het hoogste percentage bos.

Het kan erg gevaarlijk zijn om bij angst of zonder ervaring een slang te benaderen. Slangen kunnen erg goed aangeven wanneer zij zich bedreigd voelen en je ze dus beter met rust kan laten. Wanneer signalen van een slang niet herkend worden en hier niet goed op ingespeeld wordt zal een slang zich juist bedreigd voelen en zich defensief gedragen. Dit defensieve gedrag kan dan weer als agressief gezien worden, wat weer de huidige visie (angst en gevaar) aanwakkert. De meeste slangen hebben van nature geen agressieve aard en zullen bij bedreiging zelfs altijd eerst proberen te vluchten. Wanneer deze mogelijkheid er niet is, of wordt ontnomen hebben ze geen andere keuze dan de verdediging in te zetten. Daarnaast weten niet veel mensen dat slangen reflexmatig na hun dood nog steeds kunnen bijten. Dit geldt ook voor gifslangen, met alle gevolgen van dien. Om zowel de slangen als de bevolking van Suriname veilig te stellen is de Stichting Snake Patrol Suriname is opgezet.

Doelstelling

Het voorkomen dat de lokale bewoners van Suriname slangen doden en hierdoor zelf een groter risico lopen om gebeten te worden. Het Snake Patrol Suriname team biedt de mogelijkheid om slangen op een veilige en verantwoorde manier weg te halen bij lokale bewoners, die een melding maken van overlast of angst hebben voor deze dieren. Deze slangen krijgen de mogelijkheid om tijdelijk opgevangen en (indien nodig) verzorgd te worden.

De bewoners en slangen van Suriname leven veilig en verantwoord samen. Het Snake Patrol Suriname team biedt educatiemogelijkheden door bijvoorbeeld workshops te organiseren waarin het vergroten van kennis, begrip en respect voor slangen centraal staat.

De volgende beelden kunnen als schokkend ervaren worden!

Echter vinden wij het wel belangrijk om duidelijk te maken wat er momenteel nog te vaak gebeurt en hoe belangrijk onze stichting dus is. Onderstaande beelden hopen we in de toekomst met onze inzet te voorkomen! Wilt u ons hierin steunen? Ga dan snel naar support en kijk naar de mogelijkheden!