Doel

Stichting Snake Patrol Suriname is in 2020 opgezet door Dick Lock en Fenne van Esseveldt. Zij delen hun passie voor slangen en wilde zich beide inzetten voor de veiligheid van de inwoners én slangen van Suriname. Hun doel is om hun passie en kennis over te dragen zodat er op lange termijn een positiever beeld over slangen ontstaat. Lees hier waarom zij vinden dat SPS nodig is, wat hun doel is en op welke manier ze te werk gaan.

“Het verschil tussen schoonheid en angst is kennis!”

visie

Onze visie is om mensen en slangen in harmonie samen te laten leven. Omdat Suriname voor 93% uit bos bestaat, waar ook onder andere slangen leven, komen slangen en de inwoners van Suriname geregeld met elkaar in contact. Slangen worden over het algemeen gezien als enge en gevaarlijke dieren waardoor dit contact geregeld resulteert in conflicten. Omdat deze dieren ook een belangrijke functie in het ecosysteem hebben, hopen we dat de inwoners van Suriname slangen gaan accepteren en waarderen.

Missie

Onze missie is tweeledig;

Het voorkomen dat de lokale bewoners van Suriname slangen doden en hierdoor zelf een groter risico lopen om gebeten te worden. Het Snake Patrol Suriname team biedt de mogelijkheid om slangen op een veilige en verantwoorde manier weg te halen bij lokale bewoners, die een melding maken van overlast of angst hebben voor deze dieren. Deze slangen krijgen de mogelijkheid om tijdelijk opgevangen en (indien nodig) verzorgd te worden alvorens ze terug worden gebracht naar hun natuurlijke habitat.

De bewoners en slangen van Suriname leven veilig en verantwoord samen. Het Snake Patrol Suriname team biedt educatiemogelijkheden door bijvoorbeeld workshops te organiseren voor zowel kinderen als volwassenen waarin het vergroten van kennis, begrip en respect voor slangen centraal staat.

Waarom is sps zo belangrijk?

Over het algemeen heerst er in de wereld veel angst voor slangen, zo ook onder de Surinaamse bevolking. Deze angst en onbegrip resulteert geregeld in het doden van slangen wanneer deze te dicht in de buurt van de mens voorkomen. Dat slangen dicht in de buurt van de stad komen, komt vaak voor. In de stad komen veel muizen en ratten voor. Een heerlijk hapje voor slangen en eigenlijk dus ook erg handig wanneer je last hebt van deze ongedierte. Slangen zijn dus eigenlijk de perfecte ongediertebestrijders! Huizen en tuinen vormen daarnaast geschikte schuilplaatsen voor slangen. Dat inwoners geregeld slangen tegenkomen is daarom niet zo gek. 

Het kan erg gevaarlijk zijn om bij angst of zonder ervaring een slang te benaderen. Slangen kunnen erg goed aangeven wanneer zij zich bedreigd voelen en je ze dus beter met rust kan laten. Wanneer signalen van een slang niet herkend worden en hier niet goed op ingespeeld wordt zal een slang zich juist bedreigd voelen en zich defensief gedragen. Dit defensieve gedrag kan dan weer als agressief gezien worden, wat weer de huidige visie (angst en gevaar) aanwakkert. De meeste slangen hebben van nature geen agressieve aard en zullen bij bedreiging zelfs altijd eerst proberen te vluchten. Wanneer deze mogelijkheid er niet is, of wordt ontnomen hebben ze geen andere keuze dan de verdediging in te zetten. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld te bijten. Bij een niet-giftige slang zal dit niet heel veel schade brengen (afhankelijk van de grootte van de slang), maar bij gifslangen wel.  Daarnaast weten niet veel mensen dat slangen reflexmatig na hun dood nog steeds kunnen bijten. Dit geldt dus ook voor gifslangen, met alle gevolgen van dien. Om zowel de slangen als de bevolking van Suriname veilig te stellen is de Stichting Snake Patrol Suriname is opgezet.

Middels hun visie en doel hopen zij op lange termijn een positieve mindswitch te creëren waarin slangen niet meer als eng en gevaarlijk worden gezien maar dat hun functie in de wereld wordt gewaardeerd. 

DE VOLGENDE BEELDEN KUNNEN ALS SCHOKKEND ERVAREN WORDEN!

Echter vinden wij het wel belangrijk om duidelijk te maken wat er momenteel nog te vaak gebeurt en hoe belangrijk onze stichting dus is. Onderstaande beelden hopen we in de toekomst met onze inzet te voorkomen! Wilt u ons hierin steunen? Ga dan snel naar support en kijk naar de mogelijkheden!